Vaihteeksi alko tämäki asia ottamaan taas nuppiin. Olen vapaaehtoisesti luopunut televisiosta 2007 elokuussa muuttaessani yksin asumaan, sillä sehän on selvää säästöä! Ei tarvinnut hankkia omaa digiboksia, eikä maksaa teeveelupaa, kun ei ole moista rakkinetta. Nämä syyt ovat tosin toisarvoisia; pääasiassa heitin televion pois, koska sieltä ei ole tullut vuosiin mitään kiinnostavaa. Tuon päätöksen tehtyäni olen yrittänyt joskus yhyttää jotain kivaa ohjelmaa, jos vaikka kävisi kotona samaan aikaan. Vaan ei. Ei mitään. Pelkkää tositeeveetä ja kökköjä sarjoja. Jokunen dokumentin tapainen, mutta nekään eivät niin hirveästi kiinnosta.

Jos haluan ottaa jostain selvää, mulla on mahdollisuus tutkia asiaa ainakin kahdella kielellä käyttäen hyväksi internettiä ja paikallista kirjastoa. Ei siis mitään pakkoa katsoa inhottavasti tehtyjä jenkkidokkareita, joissa keskitytään zoomaamaan itkeviä ihmisiä ja katsotaan 10s videopätkää 50 kertaa.

Joten ei telkkaria turhaan pölyttymään mun huusholliin, kiitos!

Entäs ne mediamaksun muut perusteet? Mulla on Suomessa soivista radiobiiseistä sen verran poikkeava musiikkimaku, että radiota on turha panna päälle. Uutisia vartenkaan en kyllä radiota käynnistele, paikallislehdissä ja netissä on ihan tarpeeksi juttua. Esimerkiksi tässä osotteessa: http://www.ampparit.com/ saa ihan itse selata kaikki otsikot ja valita lukemansa jutut. Kätevää. Ei tarvitse kuunnella mitä Matti&Mervi on taas tehneet. Ne uutiset voi vaikka suodattaa pois yhdessä Big Brotherin kanssa. Musiikkiakin saa kuunnella rauhassa kenenkään puhumatta päälle, koska se soi omassa soittimessa. Yleensä tosin tietokoneen kautta. Kaiken muuttaminen digitaaliseen muotoon säästää tilaa muuttokuormassa, mutta kauhulla ajattelen sitä päivää, jos kovo posahtaa ja pitää alottaa alusta koko ruljanssi! Varsinkin kun osaa levyistä en omista itse. Joitakin ei löydy edes tutuntutuilta.  Eikä Suomen markkinoilta ollenkaan.

Siksi lataan musiikkia laittomasti, koska sitä ei ole saatavissa laillisesti. Oksettaa ajatella, miten suppea ja huono musiikkimakuni olisi ilman nettiä ja mahdollisuutta tutustua artisteihin, jotka eivät ole kaupallisia tai laajassa levikissä. Nettiradiot ja torrentit pelastivat minut keskinkerttaiselta tusinamusiikilta <3

Tällä hetkellä joudun maksamaan netistäni ~30€ kuussa. Se on törkeää kiskontaa, koska yhteyteni ei useimmiten edes toimi niin nopeasti kuin sen pitäisi.

Mutta huomasittekos, kuinka paljon käytän YLEn palveluja? Ainoa tilanne missä tulen kosketuksiin niiden kanssa on tuolla amppareiden sivuilla, kun saatan nähä jonkin uutisotsikon, joka sijaitsee Ylen sivuilla tai koskee Yleä. Samat uutiset voi luea muiltakin sivuilta. Näin ollen en näe mitään perusteita sille, että moista mediamaksua multa perittäisiin.

Ah, mutta yksi laitehan unohtui! Kännykkä! Se on muuten soittamista ja tekstiviestejä varten. En soita enkä tekstaa Ylelle. Joten ei auttanyt sekään. Tietokoneeseen en halua teeveetikkua, alussa jo perustelluista syistä.

Siispä ainoa paikka, missä törmään Yleen on internetti. Minä maksan jo netinkäytöstä palveluntarjoajalle. Jos Yle haluaa saada multa vielä rahaa siitä, että käytän nettiä, niin minusta se on aivan naurettavaa!

Jos Yle haluaa telkkarikanavansa ja nettisivunsa ja vaikka radiokanavatki maksullisiksi, niin kannatan täysinsydämin! Sitten saa tavallinen ihminen maksaa siitä mitä haluaa, tai olla ostamatta jos ei halua. Tämähän on järkevää. Kaikki varmasti ymmärtävät, että näin asiat pitäisi hoitaa. Millainen idiootti kuvittelee, että on parempi idea maksattaa mediamaksu ihan kaikilla, huolimatta käyttävätkö he tai haluavatko/pystyvätkö käyttämään Ylen palveluja. Niitä näkövammaisiakin on olemassa, ihan oikeasti.

Entäs kun maksu on talouskohtainen. Opiskelijaa siis kannustetaan kommuuniasumiseen? Vai tuleeko asuntoloille kysyntää kummasti lisää? Miten muuten, pitääkö siellä asuessa maksaa mediamaksu omasta töllöstä, ja asuntolan omistava taho maksaa myös, jos yhteisissä tiloissa on mahdollista olla telkkari? Jos yksityishenkilön ja yrityksen pitää maksaa, entä yksityisyrittäjä, joka työskentelee kotona? Hänkö maksaa tupalamaksut omasta pussista, vaikka ei omistaisi telkkaria?

Mua vaan KYRPII, VITUTTAA, OTTAA PÄÄSTÄ, JA ÄRSYTTÄÄ tämmönen pelleily. Eikö siellä päättäjien keskuudessa oikeasti tajuta, ettei ole mitenkään päin fiksua maksattaa kansalla jotain, mitä ne ei halua ostaa ja käyttää!? Ja kansan keskuudessakin näyttää olevan niitä saakelin tolloja, jotka luulee, että on tosi hyvä juttu maksattaa mediamaksu ihan kaikilla, ettei kukaan lusmuile. Uskokaa nyt, ei me kaikki olla niin ku te. Nykyään ei tarvitse olla vanhoillislestadiolainen ajatellakseen, että telkkari on suoraan Saatanasta.

Että ihan vaan tiedoksenne, minä en ala maksamaan tyhjästä. Antakaa jotain vastinetta sille rahalle, antakaa joku järkevä perustelu sen rahan perimiselle, tai luopukaa siitä ajatuksesta. Tämä loukkaa minun oikeuksiani. Mulla on oikeus valita mitä ostan tai en osta, eikö niin?